1header_hansvervoort.jpg - Handdoek

Welkom op de website van Hans Vervoort

Handdoek

Op het nachtkastje in ons exotische hotel trof ik een display-kartonnetje met daarop een idyllisch landschap en in vier talen de tekst:

VOOR EEN BETER MILIEU

Geachte gast,

Kunt u zich voorstellen, hoeveel tonnen handdoeken in hotels over de gehele wereld onnodig hun weg naar de wasserij vinden? Dit gaat ten koste van immense hoeveelheden milieubelastende wasmiddelen. Laten wij samen proberen te helpen het milieu te ontlasten door als volgt te handelen:

Handdoeken op de grond betekent: "svp wisselen voor schone!"

Handdoeken aan handdoekenrek betekent: "Ik wens deze nogmaals te gebruiken!"

Je ziet dit soort teksten vaak tegenwoordig. Een redelijk verzoek lijkt het op het eerste gezicht. Ondertekend door de Nederlandse of buitenlandse Horeca, milieubewuste ondernemers kennelijk. Of zou er toch commercieel eigenbelang achter zitten? Ze besparen zo "immense hoeveelheden" wasmiddelen, de handdoeken slijten langzamer en het wasserij-personeel maakt minder uren. Zou misschien de Horeca hier een slaatje proberen te slaan uit het feit dat consumenten inderdaad milieubewuster worden? Werk ze op hun schuldgevoel en we kunnen fors in de kosten snijden, zou de redenering kunnen zijn. En als dat lukt kan je natuurlijk verder gaan... Binnenkort komt de hotelgast in een kamer waar het door de vorige gast achtergelaten bed nog niet is opgemaakt. De nieuwe gast vindt een briefje waarop staat:

Stelt u zich voor hoeveel lakens er per jaar door de hotels nodeloos gewassen worden, terwijl ze feitelijk niet vuil zijn. Zullen we daar samen iets aan doen? U bekijkt of de door de vorige gast achtergelaten lakens voor u nog bruikbaar zijn of dat u schone lakens wenst. In het laatste geval haalt u ze van het bed en gooit ze op de grond.

Gaat de hotelgast naar het restaurant om een maaltijd te nuttigen, dan staat op het menu in kleine lettertjes onderaan de mededeling:

Kunt u zich voorstellen hoeveel tonnen vlees en groenten in restaurants onnodig hun weg naar de vuilnisbak vinden? Samen met u willen wij daar iets aan doen. Voedsel dat door gasten niet geheel is genuttigd zal door onze koks op smaakvolle wijze opnieuw worden geserveerd aan volgende gasten. Wenst u géén voedsel te hergebruiken, dan kunt u dit aan de ober melden, dan houden wij daar uiteraard rekening mee.

Zover is het natuurlijk nog niet. Maar de handdoekenactie is nog maar het begin, dat geef ik u op een briefje. Wat de Horeca zijn argeloze klanten voorhoudt klinkt milieubewust en is misschien ook wel goedbedoeld. En thuis doet natuurlijk iedereen meer dan één dag met z'n handdoeken en warmt restjes voedsel op.

Maar er zit een fundamentele gedachtefout in deze Horeca-actie. Want wie uitgaat en een hotel of restaurant bezoekt verwacht juist iets anders dan de doordeweekse zuinigheid. Hij verwacht in de watten gelegd te worden en elke dag schone lakens en geurende zachte handdoeken te krijgen. De Horeca lijkt vergeten te zijn dat het bieden van onalledaagse luxe en verwennerij nu juist hun essentiële functie is. Help deze organisatie weer de goede weg te vinden. Gooi zonder aarzelen elke dag die handdoek op de grond!

 

Deze column verscheen in het tijdschrift Archipel (voorjaar 2006)