1header_hansvervoort.jpg - Gastenboek

Welkom op de website van Hans Vervoort

Gastenboek

Het Gastenboek van Hans Vervoort


Anouk

Datum indiening:19-09-2023
Bericht:
Zojuist het boek "Weg uit Indië" uitgelezen. Ik heb erg genoten van uw boek, een traantje weg gepinkt bij het overlijden van ma Gré en het boek heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven over de oorlog daar.

[size=17px]Bedankt voor het schrijven van dit boek![/size]

Hartelijk dank voor uw reactie. Dat doet me goed!


Kees

Datum indiening:21-08-2023
Bericht:
Fantastisch deze site. Dat moet veel werk zijn geweest. Ik lees je graag en downloadde verschillende titels van je.

Hartelijk dank voor het compliment. De website heeft zeker veel werk gekost, maar gelukkig heb ik er zelf niets aan hoeven doen. Mijn zoons (ICT-ers) hebben 'm gemaakt en mijn gade zorgt voor de inhoud.

Ik ben ze dan ook heel dankbaar. Dat vult een groot gedeelte van mijn dagen!

 


Ilse

Datum indiening:28-06-2023
Bericht:
De afgelopen tijd heeft mijn groep 7 gewerkt rondom het thema "Indië". Daarbij heb ik "Weg uit Indië" voorgelezen. Een enorm leerzaam boek, waarbij ook ikzelf veel heb geleerd!

Dank voor deze reactie. Toen het boek uit kwam heb ik het voor mijn rekening een aantal jaren naar 50 basisscholen gestuurd die hadden laten weten belangstelling te hebben. Veel positieve reacties gekregen uit de groepen 7 en 8.


Thecla

Datum indiening:10-06-2023
Bericht:
Een paar jaar geleden het ebook "weg uit indië" aangekocht en dat nu eens gelezen. Veel wist ik niet van onze geschiedenis met indonesie, wel wat natuurlijk. Dit boek heeft mij veel geleerd. Dank je wel daarvoor.

Veel dank voor deze waardering!


Hans Logtens Sr.

Datum indiening:22-04-2023
Bericht:
Èh?! 84 jaar. Proficiat. Naast een memorabele dag nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst. (Tevens nu ook een leeftijd bereikt om gerust maar weer eens een American Star-shagje op te mogen steken.)

Ik kan het overigens hierbij niet nalaten te vermelden dat u in uw laatste boek het wonderschone woordje in de Nederlandse taal "aanminnend" een plaats gaf. Dat woord kent ondertussen alleen nog maar onze generatie; toch?

P.S.: in uw 85e levensjaar niet vergeten dat u op 1 april 2024 met Maja Indorf 60 jaar bent gehuwd.

Tom

Datum indiening:31-03-2023
Bericht:
Hoi Hans.

Ik kwam drie dagen geleden het boek Weg uit Indie tegen en heb het in rap tempo uitgelezen. Hartstikke bedankt voor het delen van dit verhaal.

Erg leerzaam en mooi geschreven! Groeten, Tom

Dank! Altijd fijn, zo'n reactie van lezers.


Lodewijk

Datum indiening:12-02-2023
Bericht:
Dag Hans,

Bedankt voor je beschrijving van de begraafplaats op je website. Mijn Indonesische vrouw en ik wandelen vrijwel wekelijks in '-Lands Plantentuin. We parkeren dan onze auto naast de prachtige dienstwoning van voormalig directeur Melchior Treub (dat kan hier!) en wandelen dan via de tuin en het monument ter ere van de hortulanus en autodidact Johannes Elias Teijsmann richting de begraafplaats en dan verder naar het paleis van de GG. Een grafsteen van een Duits persoon is niet lang geleden keurig gerestaureerd door de Duitse bondsrepubliek, de Nederlandse grafstenen liggen er verwaarloosd bij en zie je achteruit gaan. Het is nu moesson tijd met veel regen, wind en omvallende bomen. Als dat minder wordt zullen we met jouw beschrijving nog meer van onze wandeling genieten. Dank daar voor! Vriendelijke groeten uit een nu (9.22 uur) zeer regenachtig Buitenzorg.

Selamat jalan!


Lodewijk

Datum indiening:11-02-2023
Bericht:
Dag Hans, Ik (72) heb gisteren je website ontdekt en geniet er van. Woon in Bogor want heb Indische oma die in 1896 zestien jaar oud met het zeilschip naar Nederland is gevaren. Begin jaren 50 toen er bruine kinderen op school kwamen zeiden ze me "dat zijn rijstepikkers daar hoor jij ook bij". Weet pas sinds 2002 dat er familie van mijn oma op Menteng Pulo en Candi Semarang begraven ligt. Woon al meer dan 20 jaar niet meer in Nederland, eerst in Italie en sinds 2017 in het land van mijn oma. Met een onbestemd allochtoon uiterlijk was het voor mij in Nederland niet meer uit te houden. Vriendelijk groeten uit een ochtendfris Buitenzorg.

Dank voor deze bijdrage aan mijn gastenboek! Bogor met zijn prachtige Kebun Raya heeft ook het mooiste kerkhofje dat ik ken. Een beschrijving ervan en gegevens over degenen die er liggen vindt u op mijn website.

 


Els

Datum indiening:02-02-2023
Bericht:
Voor het eerst uitgebreidere info gelezen over hoe het toeging in een jappenkamp in "Weg uit Indie". Zeer interessant!

Dank voor het compliment

 


LH

Datum indiening:21-01-2023
Bericht:
Dag heer Vervoort,

Vandaag bezocht ik de plantentuin in Bogor en een aantal grafopschriften intrigeerden mij. Nadat ik er eentje googelde, kwam ik een PDF van uw hand tegen met een beschrijving van enkelen van degenen die daar begraven liggen. Dat was interessant om te lezen en dat wilde ik u hierbij laten weten.

hartelijke groet,
LH (kleinzoon van een OVW-er)

Het is het mooiste (en ook kleinste) kerkhof dat ik ken. En gelukkig goed onderhouden. Dit in tegenstelling tot andere Europese begraafplaatsen in Indonesië, waar Nederland helaas geen cent aan wil besteden om ze te onderhouden of op te ruimen.


Henk de Wit

Datum indiening:08-11-2022
Bericht:
Vandaag krijg ik de tweede lading boeken van Hans Vervoort binnen en kan ik beginnen met het inrichten van mijn Hans Vervoort-plank. Hij verdient deze huldeblijk van zijn lezer(s. Mede Hans Vervoort-fans: maak jacht op Hans'oeuvre via de internet-kanalen. Ik ga ook door met verzamelen

judith

Datum indiening:30-10-2022
Bericht:
Dankjewel voor de mooie boeken.

Het was me een genoegen om ze te lezen

Fijn dit te horen! Gr. Hans Vervoort


han overkamp

Datum indiening:29-09-2022
Bericht:
dank voor het mogen downladen van Zo Tedere Schade. ik las het met veel plezier, ook al door de vele herkeninngspunten in ruimte en tijd. Uiteindelijk werd het een pageturner en daarom ga ik het nu herlezen in het tempo dat ik verondersteld word te hebben als 80 jarige. Hartelijke groeten

Dank voor dit bericht. Ik schreef het boek als 80-jarige, dat bepaalt dus vermoedelijk inderdaad het wenselijke leestempo. Veel leesgenoegen!


PETER VAN DEN BROEK

Datum indiening:27-08-2022
Bericht:
reactie bij "Dodentocht in de bergen"Het verhaal over de 2 families Engelenburg, de moeders Miene Henriette de Quillettes en Annie (Lootie) van Oort, maakt onderdeel uit van de Toempang-affaire (Malang), zie Nationaal Archief “Filemoorden”, een verwijzing naar de z.g.n. “Moordmap” lijkt meer op zijn plaats.De Toempang affaire wordt nu actueel want het heeft te maken met de wijze waarop de Opsporingsdienst Overledenen ODO slachtoffers van de Bersiap registreerden en hoe de procedurele i.c. juridische afhandeling verliep.Mijn reconstructie is gebaseerd op de getuigenissen van de weduwnaar S.M.E. Moorman, zijn zoon A.J.F. Moorman, mevr. C.E. de Jong-Brouwer, Djamari en J.F. Engelenburg. Hun verhalen zijn te vinden in Archief van Tranen AvT , dossier Jack Boer: document 041,042A, ,054, 062 en 063.Het totaal aantal slachtoffers van de Toempang affaire wijkt af van het tot nu toe aangenomen getal van 39 bij de oorlogsgravenstichting geregistreerde personen. Bij een nauwkeurig analyse van de getuigenissen blijkt er sprake te zijn van 47 vermoorden. Dhr. Von Kriegenbergh (AvT 054) , 3 leden van de familie Van Noordt (AvT 042) , 3 leden van de familie Ruter (AvT 042) en mevr. Wattendorf (AvT 041), in totaal 8 personen werden weliswaar door verschillende getuigen als slachtoffer genoemd, maar komen niet in de archieven van de Oorlogsgravenstichting voor. Hier lijkt sprake te zijn van onderrapportage.Dat niet alleen, bij verificatie van de namen van de slachtoffers blijken van de 39 bij de Oorlogsgravenstichting geregistreerde personen maar 24 overlijdingsactes geregistreerd te zijn in de Registers van de Burgerlijke Stand B.S. te Batavia/Jakarta. Deze vermelding staat vaak vermeld op de persoonskaart van de slachtoffers te vinden bij het Nationaal Archief.

Deze 24 personen waren “Officieel” doodverklaard en dat had juridische consequenties, zoals de nabestaanden hadden aanspraak op weduwen- en wezenpensioen, de weduwe /weduwnaar kon hertrouwen en erfenissen konden worden afgehandeld.Dat betekende natuurlijk niet dat de overige 47-24=23 personen niet dood waren, Deze gevallen waren volgens het hoofd van de O.D.O. bij de opheffing van zijn Dienst in 1949 nog in behandeling.15 (=39-24) personen waren ook nog bij de Oorlogsgravenstichting geregistreerd.Blijft over 8 personen waarvan bij nadere analyse weliswaar bekend was dat ze vermoord of verdwenen waren maar een lijk ontbrak, in O.D.O.-termen werden zij als vermist geregistreerd. Vermist in de Bersiap betekende met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vermoord. De O.D.O. gaf zelfs Verklaringen van Vermissing af, die tot 1952 bij tussenkomst van de Landsrechter konden worden omgezet in een overlijdingsacte. Zodoende werden personen juridisch dood verklard.Resume Toempang affaire:

-24 Personen waarvan de overlijdingsacte bij de Burgerlijke Stand te Batavia was geregistreerd

-15 Personen vermoord maar bij de opheffing van de O.D.O. eind 1949 in behandeling.

-8 personen vermist, bij de O.D.O. in behandeling.

Totaal 47 personen.Volgens de bekende Amerikaanse historicus W.H. Frederick waren 11.262 Bersiap vastgelegd dwz officieel vastgelegd in de Registers van de Burgerlijke Stand te Batavia .Volgens dhr Van der Harst, hoofd van de O.D.,O., waren bij de opheffing van de dienst eind 1949 nog tienduizenden Bersiap gevallen in behandeling.Dan lijkt een aantal van 20 .000- 30.000 Bersiapslachtoffers best aannemelijk. Dit is volledig in tegenspraak met de resultaten van de Bersiap onderzoekers Captain en Sinke, zie "Het geluid van geweld".

Dank voor dit bericht. Ik mail u terug.


Peter

Datum indiening:18-08-2022
Bericht:
Dank. Met het leesplezier zit het wel goed. Ben inmiddels op pag. 150 van deel 1. Overigens is Congrescentrum Leeuwenhorst geen voormalig klooster, maar een voormalig seminarie. Ik heb er in 1969 nog een jaar een kamer gehad. Was geen priesterstudent, maar bezocht de school. Op de kamer deed ik mijn huiswerk en om een uur of vijf fietste ik naar huis. Het was in die dagen een prachtig complex. Al was eigenlijk al tijdens de bouw eind jaren vijftig duidelijk dat er geen enkele animo meer was om priester te worden. Doodgeboren kindje....

Ik ben wel katholiek opgevoed, maar dat voorkomt kennelijk dit soort foutjes niet. Sorry!


Peter

Datum indiening:17-08-2022
Bericht:
Las vandaag in Argus over de mogelijkheid Het Bedrijf te downloaden. Ga het met belangstelling lezen. Dank!

Veel leesplezier!


Evertjan Tommel

Datum indiening:03-08-2022
Bericht:
Wat leuk dat ik in uw laatste boek sta, Zo tedere schade... !

Leuk om weer eens iets terug te kunnen lezen over mijn vader. Bedankt hiervoor en groetjes uit Middelburg

[/size]

Dag Evertjan,

Ik was je emailadres kwijt anders had ik je er een bericht over gezonden. Fijn dat je het stuk gevonden heb dat ik over je vader schreef.


Ton Kropff

Datum indiening:23-06-2022
Bericht:
Beste Hans,Zelf Facebook ik niet, maar via het account van mijn vrouw Willy van den Berg lees ik alles wat je plaatst, trouwe fan immers, zoals je weet. Dat is turen, dus ik wilde Retourtje Tropen bij Bol.com bestellen. Gaat niet, Bol meldt 'niet leverbaar'Bij een ebook??

Wat nu? Bedankt voor een emailtje!Zie https://www.bol.com/nl/nl/p/retourtje-tropen/9200000020326319/?c2a=buy#productTitle

Ik mail u terug! Gr. Hans Vervoort


Inge Dümpel

Datum indiening:14-06-2022
Bericht:
Dag meneer Vervoort,

Een mooie overzichtelijke website heeft u.

Geachte meneer Vervoort,Voor een verhalenbundel voor mijn kleinzoon ben ik op zoek naar een afbeelding/foto van het NIROM gebouw in Surabaya aan de Embong Malang.

Heeft u er eentje in uw archief? Of anders een tip waar ik een afbeedling kan vinden?

Dank en vriendelijke groet,IngeDümpel

Mieke

Datum indiening:29-05-2022
Bericht:
U heeft me mee terug genomen naar de keren dat ik Indonesië bezocht, voor t eerst in 1980, voor het laatst eind jaren 90. Wat een herkenbaarheid! Binnen een paar jaar ga ik opnieuw, in de hoop dat ik nog "oude". Plekken terug vind.

Dank voor het compliment. En alvast 'selamat jalan' (goed reis) gewenst!