1header_hansvervoort.jpg - Gastenboek

Welkom op de website van Hans Vervoort

Gastenboek

Het Gastenboek van Hans Vervoort


Bob Lagaaij

Datum indiening:20-06-2024
Bericht:
Beste Hans V.,

Dank voor de aardige woorden! Maar geheel ,,off topic'', waarom maak je - de hand van de meester is nog zeer vaardig! - geen fraaie, compacte editie van Het Bedrijf? Daar steekt iedereen in dit verwarrende medialandschap (if any; iedereen loopt achter z'n/haar schermpje aan) veel van op. Met wat financiele support - ik meld me graag, hoewel: het gaat eerder om honderden dan om duizenden euro's -

moet dat lukken.

Wellicht is

Bob Lagaaij

Datum indiening:19-06-2024
Bericht:
Hey Hans,

Ik lees net je ,,ingedikte'' memoires.

Je kunt het, jongen! Raar, hoe dat per land kan lopen. Engelsen die het hebben over ,,unjustly neglected'' auteurs. Bij ons, wat mij betreft: Vervoort, Van Toorn (even opgeverfd, ja: bij zijn dood). Ach veel te overschatte Fens: ,, dialogen''. Schrijven in 't algemeen zul je bedoelen.

Hartelijk dank voor deze opsteker! Bij Van Toorn voel ik me inderdaad thuis.

 

Vr. gr. Hans Vervoort


Anneke

Datum indiening:06-06-2024
Bericht:
In 1976 ben ik met mijn man (die Indisch is en in Indonesië geboren) daar naartoe geweest. We hebben toen een beetje jouw boek Vanonder de koperen ploert als leidraad genomen. Het boek is kwijt geraakt, zo leuk dat je het aan iedereen uitleent. Nu in mijn 70-jarig leven ging ik weer eens op zoek naar je boek. Tot mijn verrassing mag ik het gratis downloaden op jouw website! Wat een mooi cadeau, ongetwijfeld een boek vol herinneringen. Ik neem het nu mee op vakantie, in Frankrijk. Wij zijn 14 jaar geleden nog een keer terug geweest, met volwassen kinderen en aanhang. Prachtig om mee te maken hoe zij als jonge Indo's het land ervaren hebben. Dank voor je genereuze aanbod.

Graag gedaan! Veel leesplezier!


Dirk

Datum indiening:26-03-2024
Bericht:
Beste Hans -

Ik heb in het begin van mijn studententijd circa 1979 een tijd bij een vriend gelogeerd en die had een aantal van jouw boeken waar onder Zonder Dollen, Zwarte Rijst en Oud Zeer. Ik las ze allemaal met veel genoegen. Ik ben vervolgens naar het buitenlend verhuisd, ben nu gepensioneerd en in Frankrijk woonachtig en heb jouw website gevonden tot mijn grote vreugde. Ik ben allereerst de drie mij bekende (maar vergeten!) boeken aan het herlezen en begreep weer totaal waarom je schrijfstijl me toen zo aansprak. Ik waardeer het ten zeerste dat je een groot aantal van je weken online hebt gezet en downloadbaar hebt gemaakt en prijs mij gelukkig in het vooruitzicht van nog veel leesplezier. Een grote fan, opnieuw!

Dag Dirk, Wat leuk om dit te lezen. Ik wens je veel leesgenoegen! Hans Vervoort


Jan Wigger van den Berg

Datum indiening:10-03-2024
Bericht:
Goedendag,

Ik kwam met het speuren op het internet naar mijn opa Jurjan Jacob Kool (wapenhandelaar) ineens terecht op een stuk wat ging over mijn oom Hans Jurjan Jacob Kool. U schreef in uw roman Zo Tedere Schade daar een stukje over. Het stukje staat op pagina 83 en heet Op zoek naar Frans Kool. Nu was ik benieuwd waarom u niet de juiste naam (Hans) van mijn oom hebt gebruikt en ook dat hij de 3e generatie was als wapenhandelaar klopt niet (hij was de 2e en laatste. Verder is het een leuk stuk en ben ik gewoon benieuwd of u echt een dienstmaat van hem was.

Ja, dat klopt, we zaten samen in militaire dienst. Ik mail rechtstreeks terug.


Manon

Datum indiening:17-01-2024
Bericht:
Mijn oma is gevlucht met haar ouders en zusje, alle 4 leven helaas niet meer dus de vragen die ik heb kan ik niet meer stellen. Dankzij dit boek is me in grote lijnen veel duidelijk geworden over hoe zo'n vlucht eruit gezien kan hebben. Heftig, aangrijpend,liefdevol en wat een prachtig einde. Dankjewel voor het schrijven van dit prachtige boek!

Dank voor je bericht. Daar schreef ik het voor! Hans Vervoort


Suzanne

Datum indiening:18-12-2023
Bericht:
Ik heb "Weg uit Indië" bijna in één adem uitgelezen. Hoewel ik begrepen heb dat het een jeugdboek was, heb ik geen moment het idee gehad dat ik iets las dat onder mijn niveau zou liggen, zó ontzettend goed is het geschreven. Dit boek is voor alle leeftijden.

U hebt me nieuwsgierig gemaakt, ik ga zeker meer lezen.

Bedankt voor het schrijven van deze parel!

Hartelijk dank voor het compliment. Ik wilde geen kindertaal schrijven, heb er wel op gelet dat ik geen lange zinnen maakte. Maar dat deed ik toch al niet in mijn romans en verhalen. Het was door mij bedoeld voor kinderen èn volwassenen, maar die categorie kent de boekhandel vreemd genoeg niet.


Margriet

Datum indiening:13-11-2023
Bericht:
Bij toeval op uw website terechtgekomen via mijn dagelijkse portie gedichten per email van Laurens Jz Coster. Fantastisch! Ik zal vanavond een keuze maken uit de e-books. Misschien wel allemaal op mijn Kindle zetten!

Veel leesplezier!


Rob Huis in 't Veld

Datum indiening:23-10-2023
Bericht:
Wat een schitterend essay over Joop van Tijn Het lijkt al een eeuwigheid geleden. Heb er van genoten. Wens jou nog veel goede jaren, bedankt

Dank voor uw bericht. Joop is al weer ruim een kwart eeuw dood, maar ik denk nog geregeld aan hem.


Bert

Datum indiening:10-10-2023
Bericht:
Hartelijk dank voor het online beschikbaar stellen van onder andere 'Met stijgende verbazing'. Een boek van mijn VWO6 leeslijst Nederlands in 1982... Ik weet niet meer waarom ik destijds het boek koos maar het was een gouden greep. Het boek raakte mij. Was het de stijl? De beschrijving van personages en hun ontwikkeling in een omgeving die niet hun thuis is en ook niet meer kan worden? Mijn idee uiteraard, maar wat het ook was, het bleef mij bij. Ik heb kortgeleden ook een eerste druk op de kop kunnen tikken want het boek moest in mijn kast.

U hebt een mooie, compacte en directe schrijfstijl. De visualisatie van het verhaal gaat vanzelf.

Ik weet nog dat ik de leraar Nederlands destijds het antwoord schuldig moest blijven op de vraag wat de betekenis van de titel in relatie tot het verhaal was en eerlijk gezegd ben ik daar, ondanks wat ideeën daarover, nog niet verder in gekomen. Ik ga niet vragen om een verklaring, ik laat het zo.

Wat ik echt goed vind aan het verhaal zijn de personages: ze zitten gevangen, zo lijkt mij. Hun verleden, hun heden, als een machine volgt het handelen. Maar nergens wordt het vals sentiment. In hun door henzelf en de maatschappij gemaakte universum doen ze wat ze kunnen om vrede te hebben met hun verleden en hun verlangens niet uit te laten doven. Ik vind het geweldig. Misschien omdat de gedachten van Hans (en Bert?) over hun paradijs op aarde (het verleden in Indië) mij doet denken aan mijn eigen paradijs in de jaren zestig en zeventig met mijn toen nog complete familie. Halstarrig probeer ik vast te houden aan een verleden wat al lang voorbij is om vervolgens telkens te moeten beseffen dat het niet voldoende is om alleen teruguit te kijken om vooruit te kunnen gaan.

Tot zover, in het kort, mijn gedachten over uw, voor mij persoonlijk, meest invloedrijke boek.

Bedankt!

Veel dank voor uw reactie. Ik heb toen ik het boek schreef veel kwijt gekund van wat mij in die tijd bezig hield. Naweeën van de reis naar het Land van Herkomst in 1974, naweeën van de 8 slopende jaren die ik doorbracht als mede-directeur van het marktonderzoekbureau Inter/View, de omgang met één van de andere directieleden, een vroeg overleden alcoholist (stond model voor Bert). Lang piekeren over titels heb ik nooit gedaan, ik pakte gewoon iets dat mij inviel. In dit geval de verwondering over alles wat je in het leven overkomt en dat ik met stijgende verbazing onderging. Ik had eerder een klein schilderijtje van galerie-houder Ton van Dijk gekocht dat perfect bij die titel paste: ik voelde me net als dat mannetje. En wat de stijl betreft, ik was een Bordewijk-liefhebber: geen woord teveel. Mijn ideaal is dat mensen bij mijn verhalen de personages en gebeurtenissen voor zich zien zonder te beseffen dat zij woorden lezen. 


Anouk

Datum indiening:19-09-2023
Bericht:
Zojuist het boek "Weg uit Indië" uitgelezen. Ik heb erg genoten van uw boek, een traantje weg gepinkt bij het overlijden van ma Gré en het boek heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven over de oorlog daar.

[size=17px]Bedankt voor het schrijven van dit boek![/size]

Hartelijk dank voor uw reactie. Dat doet me goed!


Kees

Datum indiening:21-08-2023
Bericht:
Fantastisch deze site. Dat moet veel werk zijn geweest. Ik lees je graag en downloadde verschillende titels van je.

Hartelijk dank voor het compliment. De website heeft zeker veel werk gekost, maar gelukkig heb ik er zelf niets aan hoeven doen. Mijn zoons (ICT-ers) hebben 'm gemaakt en mijn gade zorgt voor de inhoud.

Ik ben ze dan ook heel dankbaar. Dat vult een groot gedeelte van mijn dagen!

 


Ilse

Datum indiening:28-06-2023
Bericht:
De afgelopen tijd heeft mijn groep 7 gewerkt rondom het thema "Indië". Daarbij heb ik "Weg uit Indië" voorgelezen. Een enorm leerzaam boek, waarbij ook ikzelf veel heb geleerd!

Dank voor deze reactie. Toen het boek uit kwam heb ik het voor mijn rekening een aantal jaren naar 50 basisscholen gestuurd die hadden laten weten belangstelling te hebben. Veel positieve reacties gekregen uit de groepen 7 en 8.


Thecla

Datum indiening:10-06-2023
Bericht:
Een paar jaar geleden het ebook "weg uit indië" aangekocht en dat nu eens gelezen. Veel wist ik niet van onze geschiedenis met indonesie, wel wat natuurlijk. Dit boek heeft mij veel geleerd. Dank je wel daarvoor.

Veel dank voor deze waardering!


Hans Logtens Sr.

Datum indiening:22-04-2023
Bericht:
Èh?! 84 jaar. Proficiat. Naast een memorabele dag nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst. (Tevens nu ook een leeftijd bereikt om gerust maar weer eens een American Star-shagje op te mogen steken.)

Ik kan het overigens hierbij niet nalaten te vermelden dat u in uw laatste boek het wonderschone woordje in de Nederlandse taal "aanminnend" een plaats gaf. Dat woord kent ondertussen alleen nog maar onze generatie; toch?

P.S.: in uw 85e levensjaar niet vergeten dat u op 1 april 2024 met Maja Indorf 60 jaar bent gehuwd.

Tom

Datum indiening:31-03-2023
Bericht:
Hoi Hans.

Ik kwam drie dagen geleden het boek Weg uit Indie tegen en heb het in rap tempo uitgelezen. Hartstikke bedankt voor het delen van dit verhaal.

Erg leerzaam en mooi geschreven! Groeten, Tom

Dank! Altijd fijn, zo'n reactie van lezers.


Lodewijk

Datum indiening:12-02-2023
Bericht:
Dag Hans,

Bedankt voor je beschrijving van de begraafplaats op je website. Mijn Indonesische vrouw en ik wandelen vrijwel wekelijks in '-Lands Plantentuin. We parkeren dan onze auto naast de prachtige dienstwoning van voormalig directeur Melchior Treub (dat kan hier!) en wandelen dan via de tuin en het monument ter ere van de hortulanus en autodidact Johannes Elias Teijsmann richting de begraafplaats en dan verder naar het paleis van de GG. Een grafsteen van een Duits persoon is niet lang geleden keurig gerestaureerd door de Duitse bondsrepubliek, de Nederlandse grafstenen liggen er verwaarloosd bij en zie je achteruit gaan. Het is nu moesson tijd met veel regen, wind en omvallende bomen. Als dat minder wordt zullen we met jouw beschrijving nog meer van onze wandeling genieten. Dank daar voor! Vriendelijke groeten uit een nu (9.22 uur) zeer regenachtig Buitenzorg.

Selamat jalan!


Lodewijk

Datum indiening:11-02-2023
Bericht:
Dag Hans, Ik (72) heb gisteren je website ontdekt en geniet er van. Woon in Bogor want heb Indische oma die in 1896 zestien jaar oud met het zeilschip naar Nederland is gevaren. Begin jaren 50 toen er bruine kinderen op school kwamen zeiden ze me "dat zijn rijstepikkers daar hoor jij ook bij". Weet pas sinds 2002 dat er familie van mijn oma op Menteng Pulo en Candi Semarang begraven ligt. Woon al meer dan 20 jaar niet meer in Nederland, eerst in Italie en sinds 2017 in het land van mijn oma. Met een onbestemd allochtoon uiterlijk was het voor mij in Nederland niet meer uit te houden. Vriendelijk groeten uit een ochtendfris Buitenzorg.

Dank voor deze bijdrage aan mijn gastenboek! Bogor met zijn prachtige Kebun Raya heeft ook het mooiste kerkhofje dat ik ken. Een beschrijving ervan en gegevens over degenen die er liggen vindt u op mijn website.

 


Els

Datum indiening:02-02-2023
Bericht:
Voor het eerst uitgebreidere info gelezen over hoe het toeging in een jappenkamp in "Weg uit Indie". Zeer interessant!

Dank voor het compliment

 


LH

Datum indiening:21-01-2023
Bericht:
Dag heer Vervoort,

Vandaag bezocht ik de plantentuin in Bogor en een aantal grafopschriften intrigeerden mij. Nadat ik er eentje googelde, kwam ik een PDF van uw hand tegen met een beschrijving van enkelen van degenen die daar begraven liggen. Dat was interessant om te lezen en dat wilde ik u hierbij laten weten.

hartelijke groet,
LH (kleinzoon van een OVW-er)

Het is het mooiste (en ook kleinste) kerkhof dat ik ken. En gelukkig goed onderhouden. Dit in tegenstelling tot andere Europese begraafplaatsen in Indonesië, waar Nederland helaas geen cent aan wil besteden om ze te onderhouden of op te ruimen.