1header_hansvervoort.jpg - Gastenboek

Welkom op de website van Hans Vervoort

Gastenboek

Het Gastenboek van Hans Vervoort


Henk de Wit

Datum indiening:08-11-2022
Bericht:
Vandaag krijg ik de tweede lading boeken van Hans Vervoort binnen en kan ik beginnen met het inrichten van mijn Hans Vervoort-plank. Hij verdient deze huldeblijk van zijn lezer(s. Mede Hans Vervoort-fans: maak jacht op Hans'oeuvre via de internet-kanalen. Ik ga ook door met verzamelen

judith

Datum indiening:30-10-2022
Bericht:
Dankjewel voor de mooie boeken.

Het was me een genoegen om ze te lezen

Fijn dit te horen! Gr. Hans Vervoort


han overkamp

Datum indiening:29-09-2022
Bericht:
dank voor het mogen downladen van Zo Tedere Schade. ik las het met veel plezier, ook al door de vele herkeninngspunten in ruimte en tijd. Uiteindelijk werd het een pageturner en daarom ga ik het nu herlezen in het tempo dat ik verondersteld word te hebben als 80 jarige. Hartelijke groeten

Dank voor dit bericht. Ik schreef het boek als 80-jarige, dat bepaalt dus vermoedelijk inderdaad het wenselijke leestempo. Veel leesgenoegen!


PETER VAN DEN BROEK

Datum indiening:27-08-2022
Bericht:
reactie bij "Dodentocht in de bergen"Het verhaal over de 2 families Engelenburg, de moeders Miene Henriette de Quillettes en Annie (Lootie) van Oort, maakt onderdeel uit van de Toempang-affaire (Malang), zie Nationaal Archief “Filemoorden”, een verwijzing naar de z.g.n. “Moordmap” lijkt meer op zijn plaats.De Toempang affaire wordt nu actueel want het heeft te maken met de wijze waarop de Opsporingsdienst Overledenen ODO slachtoffers van de Bersiap registreerden en hoe de procedurele i.c. juridische afhandeling verliep.Mijn reconstructie is gebaseerd op de getuigenissen van de weduwnaar S.M.E. Moorman, zijn zoon A.J.F. Moorman, mevr. C.E. de Jong-Brouwer, Djamari en J.F. Engelenburg. Hun verhalen zijn te vinden in Archief van Tranen AvT , dossier Jack Boer: document 041,042A, ,054, 062 en 063.Het totaal aantal slachtoffers van de Toempang affaire wijkt af van het tot nu toe aangenomen getal van 39 bij de oorlogsgravenstichting geregistreerde personen. Bij een nauwkeurig analyse van de getuigenissen blijkt er sprake te zijn van 47 vermoorden. Dhr. Von Kriegenbergh (AvT 054) , 3 leden van de familie Van Noordt (AvT 042) , 3 leden van de familie Ruter (AvT 042) en mevr. Wattendorf (AvT 041), in totaal 8 personen werden weliswaar door verschillende getuigen als slachtoffer genoemd, maar komen niet in de archieven van de Oorlogsgravenstichting voor. Hier lijkt sprake te zijn van onderrapportage.Dat niet alleen, bij verificatie van de namen van de slachtoffers blijken van de 39 bij de Oorlogsgravenstichting geregistreerde personen maar 24 overlijdingsactes geregistreerd te zijn in de Registers van de Burgerlijke Stand B.S. te Batavia/Jakarta. Deze vermelding staat vaak vermeld op de persoonskaart van de slachtoffers te vinden bij het Nationaal Archief.

Deze 24 personen waren “Officieel” doodverklaard en dat had juridische consequenties, zoals de nabestaanden hadden aanspraak op weduwen- en wezenpensioen, de weduwe /weduwnaar kon hertrouwen en erfenissen konden worden afgehandeld.Dat betekende natuurlijk niet dat de overige 47-24=23 personen niet dood waren, Deze gevallen waren volgens het hoofd van de O.D.O. bij de opheffing van zijn Dienst in 1949 nog in behandeling.15 (=39-24) personen waren ook nog bij de Oorlogsgravenstichting geregistreerd.Blijft over 8 personen waarvan bij nadere analyse weliswaar bekend was dat ze vermoord of verdwenen waren maar een lijk ontbrak, in O.D.O.-termen werden zij als vermist geregistreerd. Vermist in de Bersiap betekende met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vermoord. De O.D.O. gaf zelfs Verklaringen van Vermissing af, die tot 1952 bij tussenkomst van de Landsrechter konden worden omgezet in een overlijdingsacte. Zodoende werden personen juridisch dood verklard.Resume Toempang affaire:

-24 Personen waarvan de overlijdingsacte bij de Burgerlijke Stand te Batavia was geregistreerd

-15 Personen vermoord maar bij de opheffing van de O.D.O. eind 1949 in behandeling.

-8 personen vermist, bij de O.D.O. in behandeling.

Totaal 47 personen.Volgens de bekende Amerikaanse historicus W.H. Frederick waren 11.262 Bersiap vastgelegd dwz officieel vastgelegd in de Registers van de Burgerlijke Stand te Batavia .Volgens dhr Van der Harst, hoofd van de O.D.,O., waren bij de opheffing van de dienst eind 1949 nog tienduizenden Bersiap gevallen in behandeling.Dan lijkt een aantal van 20 .000- 30.000 Bersiapslachtoffers best aannemelijk. Dit is volledig in tegenspraak met de resultaten van de Bersiap onderzoekers Captain en Sinke, zie "Het geluid van geweld".

Dank voor dit bericht. Ik mail u terug.


Peter

Datum indiening:18-08-2022
Bericht:
Dank. Met het leesplezier zit het wel goed. Ben inmiddels op pag. 150 van deel 1. Overigens is Congrescentrum Leeuwenhorst geen voormalig klooster, maar een voormalig seminarie. Ik heb er in 1969 nog een jaar een kamer gehad. Was geen priesterstudent, maar bezocht de school. Op de kamer deed ik mijn huiswerk en om een uur of vijf fietste ik naar huis. Het was in die dagen een prachtig complex. Al was eigenlijk al tijdens de bouw eind jaren vijftig duidelijk dat er geen enkele animo meer was om priester te worden. Doodgeboren kindje....

Ik ben wel katholiek opgevoed, maar dat voorkomt kennelijk dit soort foutjes niet. Sorry!


Peter

Datum indiening:17-08-2022
Bericht:
Las vandaag in Argus over de mogelijkheid Het Bedrijf te downloaden. Ga het met belangstelling lezen. Dank!

Veel leesplezier!


Evertjan Tommel

Datum indiening:03-08-2022
Bericht:
Wat leuk dat ik in uw laatste boek sta, Zo tedere schade... !

Leuk om weer eens iets terug te kunnen lezen over mijn vader. Bedankt hiervoor en groetjes uit Middelburg

[/size]

Dag Evertjan,

Ik was je emailadres kwijt anders had ik je er een bericht over gezonden. Fijn dat je het stuk gevonden heb dat ik over je vader schreef.


Ton Kropff

Datum indiening:23-06-2022
Bericht:
Beste Hans,Zelf Facebook ik niet, maar via het account van mijn vrouw Willy van den Berg lees ik alles wat je plaatst, trouwe fan immers, zoals je weet. Dat is turen, dus ik wilde Retourtje Tropen bij Bol.com bestellen. Gaat niet, Bol meldt 'niet leverbaar'Bij een ebook??

Wat nu? Bedankt voor een emailtje!Zie https://www.bol.com/nl/nl/p/retourtje-tropen/9200000020326319/?c2a=buy#productTitle

Ik mail u terug! Gr. Hans Vervoort


Inge Dümpel

Datum indiening:14-06-2022
Bericht:
Dag meneer Vervoort,

Een mooie overzichtelijke website heeft u.

Geachte meneer Vervoort,Voor een verhalenbundel voor mijn kleinzoon ben ik op zoek naar een afbeelding/foto van het NIROM gebouw in Surabaya aan de Embong Malang.

Heeft u er eentje in uw archief? Of anders een tip waar ik een afbeedling kan vinden?

Dank en vriendelijke groet,IngeDümpel

Mieke

Datum indiening:29-05-2022
Bericht:
U heeft me mee terug genomen naar de keren dat ik Indonesië bezocht, voor t eerst in 1980, voor het laatst eind jaren 90. Wat een herkenbaarheid! Binnen een paar jaar ga ik opnieuw, in de hoop dat ik nog "oude". Plekken terug vind.

Dank voor het compliment. En alvast 'selamat jalan' (goed reis) gewenst!


Rosemarie korver

Datum indiening:21-05-2022
Bericht:
heb als 11 jarige in het kamp gezeten met mijn moeder

verschrikkele tijd maar heelhuids eruit gekomen.

alles verloren ook mijn vader

Wat een treurig verhaal. Ik kan alleen hopen dat u het leven toch nog heeft kunnen oppakken.


Rob

Datum indiening:19-05-2022
Bericht:
Retourtje Tropen nu compleet ontvangen. U vermeldt dat men via de website foto's kan ontvangen. Dit lukt mij niet, enig advies? Bvd, met groet Rob

Als u deze link aanklikt dan komt u bij het bedoelde foto-album:

https://www.hansvervoort.nl/index.php?page=9


Rob

Datum indiening:19-05-2022
Bericht:
Dank voor antwoord (e-mail) intussen contact gehad met leverancier boekhandel Meneer Kees. Zij gaan zorgen voor een kompleet exemplaar mvg.

Rob

Datum indiening:17-05-2022
Bericht:
Kocht Retourtje tropen via webshops van Kees en daar laten afhalen.het boekje van €.20.05 is nog cm. Dik en begint op blz.169

vreemd

Email verzonden naar de inzender, luidend: Dat is inderdaad vreemd. Wat bedoelt u met 'webshops van Kees'? Dat zegt mij niets. Retourtje Tropen is bij webwinkels en gewone boekhandels te bestellen en telt 230 pagina's.
Als ik u was zou ik het boek retourneren en een goed exemplaar eisen. U kunt het boek ook gratis downloaden op mijn website (als PDF-file of ePub-file), dat is de digitale versie.
Ik hoor graag hoe dit is afgelopen.


Dolph Heideman

Datum indiening:28-03-2022
Bericht:
Ik heb erg genoten van uw boeken. Van onder de koperen ploert gaf een aantal herkenningspunten. Wij maakten een vergelijkbare reis naar het land. Maar ook van Kind van de oost en nog een aantal boeken heb ik 'gesmuld' Dank daarvoor.

Annemarie

Datum indiening:24-03-2022
Bericht:
H3b het boek weg uit Indie gelezen.

Ik was zeer begaan met de hoofdpersonen van het boek.

Mijn complimenten over het schrijven van het boek. Ik ga zeker nog meer boeken van u lezen.

Dank voor het compliment!


Peter Schaap

Datum indiening:06-01-2022
Bericht:
Nogmaals,

hoop dat de link nu wel werkt

https://www.flickr.com/photos/peter_schaap/51803207941/in/datetaken/

Dank!


Jan Koopman

Datum indiening:25-11-2021
Bericht:
Net het boek ,weg uit Indië, gelezen. Ontroerend en mooi geschreven.

Dank voor uw complimenten!


Lucie

Datum indiening:23-11-2021
Bericht:
Hai Hans, heel hartelijk bedankt voor dit e-book Weg uit Indië. Het is herkenbaar wat betreft het geringe dat mijn moeder ooit erover los liet, zo nu en dan in een enkel zinnetje per jaar. Zij kwam in het kamp op 14-jarige leeftijd. Alle flarden van haar verhaal staan in je boek,kon ik nu nog maar mijn armen om haar heen slaan. Ze heeft zo haar best gedaan om haar leed alleen te dragen en ons er niet mee te belasten. Hoe groots van haar. We hebben er nooit genoeg aan kunnen doen om haar geleden schade te begrijpen, in te voelen, en voor haar te verzachten. Pas nu door dit boek, moge mijn gedachten en gevoelens haar alsnog bereiken ♥️

Dank voor je bericht. Het 'Indisch zwijgen' is een bekend verschijnsel bij degenen die in een Japans interneringskamp zaten en na de oorlog in Nederland kwamen. In Nederland was men bezig de eigen oorlogservaringen te verwerken en was er weinig interesse voor wat er in de kolonie was gebeurd. 'Jullie zaten toch in het zonnetje?' werd vaak gezegd. 'Nee, dan wij in de hongerwinter!' Mede daardoor zwegen de ex-geïnterneerden uit Nederlands-Indië liever over hun ervaringen. En je kinderen viel je daar natuurlijk al helemáál niet mee lastig.


Esther

Datum indiening:21-11-2021
Bericht:
Beste meneer Vervoort, met veel genoegen heb ik uw boek Weg uit Indië gelezen. Wat een gave om zo te kunnen schrijven. En wat aardig dat u boeken gratis beschikbaar stelt. Niet iedereen kan zich immers boeken veroorloven. Hoe meer ik lees over mensen die de oorlog in Indië meemaakten, hoe erger ik het vind dat er in Nederland zo weinig begrip was voor het lijden daar en ook voor het grote verschil tussen beide landen. En maar te verwachten dat iedereen leefde zoals de Nederlander. Blij dat er op dat gebied het nodige veranderde. Boeken zoals het uwe dragen daar vast aan bij. Dank u wel daarvoor. Met hartelijke groet, Esther

Hartelijk dank voor uw complimenten. En fijn dat mijn boek bijdraagt aan de kennis over WO2 in de tropen.