1header_hansvervoort.jpg - Beleggingstip van het jaar

Welkom op de website van Hans Vervoort

Beleggingstip van het jaar

Nu de rentetarieven een historisch dieptepunt beleven gaat de spaarder natuurlijk op zoek naar meer rendement op zijn spaargeld. De aandelenmarkt geeft weinig zekerheid. Maar voor de slimme spaarder is in de afgelopen jaren een nieuwe mogelijkheid ontstaan om met grote zekerheid zijn spaargeld jaarlijks te zien groeien. Beleggen in postzegels!
Prijsverhogingen bij het postverkeer kwamen vroeger maar één keer in de 4 á 5 jaar voor. Veranderden de tarieven dan moesten er namelijk ook nieuwe postzegels komen, een heel gedoe. Vroeger ging zo'n postzegel van Juliana en later Beatrix dus jaren mee.

Nu al enkele decennia de email het briefverkeer is gaan vervangen heeft tante Pos jaarlijks minder te doen en dus minder inkomsten. De oplossing: minder vaak post bezorgen en op alles bezuinigen waar maar op te bezuinigen valt. Maar ook: tarieven verhogen. In 2011 kostte het verzenden van een brief tot 20 gram nog 46 eurocent. Daarna ging het tarief elk jaar met 4 á 6 cent omhoog en is nu per 1 januari 2017 78 cent voor diezelfde brief.  Een stijging van 70%! Ofwel meer dan 10% per jaar.

 

Genummerde zegels

Om deze stijgingen ongemerkt te kunnen doorvoeren bedacht een slimmerik bij TNT-Post iets handigs:  postzegels werden voortaan voorzien van een nummer inplaats van een geldwaarde. Dat maakte het ongemerkt doorvoeren van grote prijsverhogingen een fluitje van een cent. Want de consument werd verzekerd: de oude 1 bleef ook in het nieuwe tarief geldig, je kon je oude voorraad dus gewoon opmaken. Iedereen tevreden.
Wat nog weinig werd belicht is dat door de permanente geldigheid van de genummerde postzegels deze op dit moment eigenlijk een zeer lucratieve belegging zijn: meer dan 10% per jaar. Zelfs voor gewone consumenten loont het al om nu voor enkele honderden euro's postzegels te kopen die gegarandeerd elk jaar in waarde stijgen.

Het zou mij dan ook niets verwonderen als er al in het geniep al stevig door Nederlandse beleggers in postzegels wordt geïnvesteerd. Wie in 2011 voor € 10.000 aan postzegels 1 kocht (toen 46 cent) heeft nu € 17.000 aan zegels (waarde inmiddels 78 cent). Een stevige winst van 70%. En ook een buitengewoon veilige belegging. Want één ding is zeker: de hoeveelheid post zal elk jaar minder worden en TNT zal dus elk jaar de tarieven blijven verhogen. Het enige probleem: wat moet je met al die duizenden zegels als je je beleggingswinst wil incasseren? Verkopen natuurlijk. Postkantoortje spelen! Op Marktplaats!

Als de belegger in het voorbeeld zijn zegels nu aanbiedt voor 70 cent heeft de consument er 10% voordeel aan en houdt hij zelf nog 52% winst over. Meer dan 10% per jaar. Kom daar maar eens om op de aandelenmarkt!  Kortom, de beleggingstip van het jaar: ga in postzegels! A sure thing!

 

(Deze column verscheen eerder in de krant Argus, 2017 - 3)